Полезни съвети


Ако ти се налага да решаваш за определено време…

Когато искате да решите максимален брой задачи за определено време, което обикновено се налага по време на изпит, е важно да знаете:

1.Най-много помага, ако сте го правили и преди. Опитът винаги си казва думата! 

2.Задачите може да са на групи (модули); всеки един модул може да е с различно времетраене, с различни по брой и степен на трудност задачи. Ако това време ви е достатъчно, за да решите всяка една от задачите - престанете да се дерзаете и отивайте да играете (очевидно сте решавали достатъчно задачи и имате нужните умения), в противен случай, ако времето не ви е достатъчно - решавайте, решавайте ...докато не стане време да играете.

3. Правете го ( ако не ви е за първи път, т.е. - не ви се случва по време на изпит  ;)  ) с помощник, който да засича времето за всяка една задача.

Успех!

Ако ти е проблем излизането на дъската и говоренето пред съученици… 

1. Не бързай да се отчайваш!

2. Не забравяй, че повече от половината ученици, които се сблъскват с изпитвания на дъската, се притесняват, колкото и ти!

3. Предизвикай въображението си!

4.  Представи си, че другите са в некомфортна за тях ситуация, а не ти! Просто си ги представи по бански със сламени шапки на главите (ако не искаш никой от тях да слънчаса)!
5. Не забравяй, че всички деца някой ден излизат на дъската или изнасят презентация! Не си само ти и няма от какво да се притесняваш.

6. Ако и това не помогне, опитай да учиш още по-усилено. Ще те накара да се чувстваш по-уверен в знанията си. Колкото по-уверен е човек, толкова по-спокоен е той!

7. Ако и това не помага си припомни, че с всеки следващ път, в който говориш пред хора, ще става все по-лесно!


Ако текстовите задачи те затрудняват...

1. Не бързай да се чувстваш специално и единствено дете – текстовите задачи затрудняват  повече от половината ученици, които се сблъскват с тях.

2. Условието е ключът към решението на задачата!

3. Ключът към правилното разбиране на условието е многократното препрочитане. Четете условието преди да започнете да решавате, докато решавате и след като сте решили задачата.

4. Четете докато сте сигурни, че сте наясно какво е дадено и как да го използвате за намиране на това, което се търси. Не забравяйте, че търсейки това, което се търси, всъщност решавате задачата. :)
5. Внимавайте за мерните единици!

6. Помнете, че всичко, което е дадено  в условието се използва в процеса на решението! (освен ако условието не предоставя умишлено повече от нужната информация, но такива задачи са рядкост).

7. Задачите от даден тип ( за движение, работа, пространствени фигури и др.) се свеждат до използване на определени формули, таблици и най-важното, логически връзки, скрити или разкрити в условието.

Успех! Стискаме ви палци!